Why Tony: Semi-By-Accident

Op een druilerige dag vol met regen en stevige windvlagen, heeft in de stad Eindhoven een bijzondere happening plaatsgevonden: de uit de as herrezen band Why Tony heeft namelijk in de vorm van het album Semi-By-Accident een comeback gemaakt, welke smaakt naar meer. Op uitnodiging van Rob Cornelissen zelf, de oprichter en tevens frontman van de band, is team Capturing Creativity op die bewuste dag naar het centrum van Eindhoven afgereisd.

HEWA_201711040078_Why Tony CD release

Al in het begin van dit project, zo rond januari 2016, zijn wij Rob al op ons pad tegen gekomen. Bij de CD-release van Iris Penning had hij als bandlid een ondersteunde rol (zowel vocaal als instrumentaal gezien). Net zoals bij de overige bandleden van mevrouw Penning was er een klik en is het contact altijd gebleven. Zo ook met Rob, die ons tot op de dag van de CD-release heeft weten te melden ‘dat er iets tofs zat aan te komen’. Daar is, terugblikkend op de release zelf, geen woord van gelogen.

Het begint allemaal al bij aankomst van de locatie: The Saint bevind zich middenin het uitgaansgedeelte van Eindhoven, maar wijkt enorm af van alle andere locaties in dezelfde doorlopende straat. Terwijl er op de boven-etages druk gewerkt wordt aan de inrichting, is in de benedenzaal al een hoop sfeer en intimiteit gerealiseerd. Dit is niet in de laatste plaats door de in overvloed aanwezige ‘Christus decoratie’ (overgenomen van een nabij gelegen kerk), die in het cultuur-en muziekcentrum bijzonder goed tot haar recht komt. Bij binnenkomst is de band druk bezig op het podium. De formatie, naast Rob bestaande uit Roel van Erp, Adje Janssens en Frank van Bussel (die iets later aanschuift) oogt relaxed en zeer tevreden.

HEWA_201711040002_Why Tony CD release

Naast het voorprogramma (cabaret), wordt de band op de avond zelf visueel gezien ondersteund door de tweelingzussen Nenah en Naomi Gorissen. Deze twee dames (welke allebei op geheel eigen kunstzinnige wijze prachtig werk maken) hebben namelijk voor de gehele show animaties gemaakt. Bij elk nummer zijn de visuals (niet alleen qua kleur, maar ook qua bewegingen en snelheid) geheel anders, wat zowel de nummers als de beelden een extra gelaagdheid meegeeft. Gelaagdheid is in algehele zin een kenmerk wat de muziek van deze band kenmerkt.

HEWA_201711040021_Why Tony CD release

Naast de eerder aangehaalde visuele ondersteuning, valt namelijk op hoe rijk aan muzikale invloeden de sound van Why Tony is. Blues, invloeden uit de Sixties & seventies- maar ook de betere grunge-invloeden van begin jaren ’90 zijn terug te horen. Daarnaast is de live-ervaring instrumentaal gezien anders, aangezien degene met wie Rob het album heeft opgenomen (producer Ralph Timmermans en drummer Daan van der Vorst) in de live bezetting ontbreken. Doordat in de nieuwe samenstelling iedereen vrije kans heeft om zijn eigen interpretatie op het instrumentale aspect te leggen, zorgt dit voor veel mogelijkheden.

HEWA_201711040089_Why Tony CD release

Het publiek, veelal bestaande uit familie en (muzikale) vrienden, lijkt in een goed gevulde The Saint overrompeld te worden door de vele denkprikkels die de mannen creëren. Op twee geteaste singles na zijn alle andere nummers namelijk geheel onbekend. Op een paar nummers van debuutalbum Innerspace (2014) na komt natuurlijk de gehele nieuwe plaat voorbij, live dus ondersteund door een nieuwe bezetting en visuals. Terwijl de band een strak gespeelde show neerzet, zijn de gezusters Gorissen vanaf bovenaf de visuele ondersteuning aan het coördineren. Wat opvalt is dat hoewel deze live presentatie (zowel qua bezetting als visuals) bij deze release haar debuut maakt, het geheel overkomt als een goed geoliede machine. Het speelplezier spat er bij de vier jongemannen vanaf, waarbij ze allen meegaan in de vibe van frontman Rob Cornelissen: ongrijpbaar, onpeilbaar en moeilijk te definiëren. Het maakt nieuwsgierig naar de volgende fase die Rob, zijn mannen en de twee dames met dit project aangaat. Het geheel smaakt namelijk naar meer, heel veel meer.

HEWA_201711040068_Why Tony CD releaseTekst: © Capturing Creativity

Fotografie: © Henk Warrink / NCO Photography

All rights reserved.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s